Close Menu

Festival 'Happy met je Huid' 2018

zaterdag 29 september op Landgoed Mariënwaerdt zaterdag 29 september op Landgoed Mariënwaerdt

Magazine 'Happy met je Huid'

volop inspiratie voor het festival op 29 september 2018 volop inspiratie voor het festival op 29 september 2018

De patiëntenreis van Eline

Eline heeft primair lymfoedeem Eline heeft primair lymfoedeem

De patiëntenreis van Ellen

Ellen heeft Lichen Sclerosus (LS) Ellen heeft Lichen Sclerosus (LS)

Zorgverzekering 2017

Kiezen zorgverzekering 2017 

Valt er nog wat te kiezen voor huid- en haarpatiënten?

Alle verzekerden hebben jaarlijks de kans om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Tenminste, in theorie. In de praktijk is dit niet altijd even makkelijk of mogelijk. In dit artikel geven wij u tips om uw weg te vinden binnen de zorgverzekering.

Basisverzekering

Het basispakket zou gelijke vergoedingen moeten bieden, omgeacht bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Echter, het tegendeel blijkt het geval. De zorgverzekeraars hebben beloofd hun informatievoorziening over de zorgverzekering te verbeteren. Zij geven meer inzicht door een zorgverzekeringskaart. daarmee worden verzekerden op gelijke wijze geinformeerd over de belangrijkste polisvoorwaarden van de basisverzekering.

1. Algemene veranderingen 
2. Financiële veranderingen 
3. Tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Aanvullende verzekering

In tegenstelling tot de basisverzekering geldt dat u niet verplicht bent om een aanvullende verzekering te nemen. Omgekeerd geldt er ook geen acceptatieplicht voor de verzekeraar. Verder kan de verzekeraar voorwaarden hanteren, zoals wachttijden, uitsluiting of maximering van vergoedingen.
Wel hebben zorgverzekeraars beloofd dat mensen die over willen stappen en een vergelijkbare dekking in hun bestaande aanvullende verzekering hebben, zonder verdere medische selectie voor een nieuwe aanvullende verzekering in aanmerking komen. Dit geldt niet voor de uitgebreidste aanvullende (tandarts)verzekeringen.

Het is verstandig om uw bestaande aanvullende verzekering pas op te zeggen als u zeker weet dat u voor de nieuwe aanvullende verzekering geaccepteerd bent zonder bijzondere voorwaarden of (te) hoge premies.

4. Tips bij het kiezen van een aanvullende verzekering

Specifieke vergoedingen

Een aantal patiëntenorganisaties heeft informatie over specifieke vergoedingen voor huid- en haarpatiënten op hun site staan.

VMCE, vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem: overzicht vergoedingen verbandmiddelen.

Alopecia Vereniging: overzicht vergoedingen haarwerken.


Noot van de redactie

Een deel van dit artikel is ook verschenen in het decembernummer 2016 van HEELdeHUID. 


De patiëntenfederatie heeft een overzicht beschikbaar gesteld van zorgverzekeringen die uw lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoeden (vanuit een aanvullende verzekering).