Close Menu

De patiëntenreis van Eline

Eline heeft primair lymfoedeem Eline heeft primair lymfoedeem

Huidverhaal Lichen Planus

Huidverhaal Lichen Planus (LP) Huidverhaal Lichen Planus (LP)

De patiëntenreis van Ellen

Ellen heeft Lichen Sclerosus (LS) Ellen heeft Lichen Sclerosus (LS)

Uitstroomadvies 'Calmurid'

Advies Zorginstituut schrappen vergoeding Calmurid slaat in als een bom!

Zorginstituut Nederland heef medio oktober de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief gestuurd met daarin het advies Calmurid vanaf 2017 niet meer te vergoeden. Behalve plaatsing op de eigen website is door het Zorginstituut aan dit ‘uitstroomadvies’ weinig ruchtbaarheid gegeven. Daardoor is pas in november dit nieuws in bredere kring opgemerkt. Het zal als een bom inslaan bij gebruikers en verstrekkers van Calmurid en daarmee tot een zeer onaangename verrassing leiden.

Dit is niet zorgvuldig, temeer omdat Huidpatiënten Nederland expliciet is genoemd maar de inhoud van de brief niet onderschrijft. Dit heeft Huidpatiënten Nederland in een brief kenbaar gemaakt aan Zorginstituut Nederland.

In een uiterste poging het schrappen van de Calmurid-vergoeding te voorkomen, heeft Huidpatiënten Nederland de Minister schriftelijk opgeroepen het advies niet over te nemen. Belangrijkste bezwaar is dat het Zorginstituut een onjuist beeld schetst van de financiële consequenties voor gebruikers. Daarmee komt Zorginstituut Nederland op onjuiste gronden tot dit uitstroomadvies.

Lees hier de brief aan Zorginstituut Nederland.

Lees hier de brief aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Verkeerde aannames, misleidende cijfers
Het uitstroomadvies gaat uit van verkeerde aannames en geeft misleidende cijfers. De opsteller van het uitstroomadvies deelt simpelweg de totale uitgaven door de 84000 gebruikers en komt op ongeveer € 35 per jaar per persoon. Iedereen weet dat het uitgaan van gemiddelden altijd een vertekening geeft. De werkelijke kosten bedragen volgens calculaties van Huidpatiënten Nederland:
 

Calmurid-crème op Recept
                                                     0 - 5 jr                    € 37,80 pm        €  454 pj        

                                                     5 - 10 jr                  € 51,45 pm        €  671 pj      

                                                     volw.                      € 85,00 pm      € 1.020 pj

Ook de suggestie dat het goedkoper is om OTC-producten te gebruiken, klopt niet. Ouders schrijven ons: “Maar eucerin met ureum hebben we een tijdlang gebruikt. Dat wordt niet vergoed en is prijzig. Wij zijn er mee gestopt omdat het te duur werd”.